Різновиди колісних дисків: на що звернути увагу під час покупки

AOinformАвто 27.04.2024 в 19:566570
Різновиди колісних дисків: на що звернути увагу під час покупки
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
У матеріалі розбираємось які бувають диски для автомобілів і на які їхні параметри слід звернути увагу при купівлі.

Купівля автомобільних дисків для багатьох водіїв стає справжнім випробуванням. У спробі вибрати найкращий варіант вони знову й знову вивчають асортимент різних виробників, порівнюють ціни та технічні характеристики виробів. У статті ми постараємося розібратися, які бувають диски на авто і на які їхні параметри слід звернути увагу насамперед. 

Основні експлуатаційні характеристики коліс

Перш за все слід зважати на міцність. Вона визначається матеріалом і технологією виготовлення. Наприклад, моделі з титанового сплаву демонструють найвищу стійкість до механічних навантажень. Міцнішими будуть штамповані або ковані вироби, тоді як литі можуть пошкодитись за сильного удару. Оскільки якість доріг не завжди на найвищому рівні, вибір на користь більш міцних коліс очевидний. На ці моделі також слід звернути увагу власникам позашляховиків і любителям подорожувати бездоріжжям.

диски для авто

Диск багато в чому визначає загальну вагу колеса. Чим він легший, тим меншого навантаження зазнає ходова система транспортного засобу та більш маневреною і швидкісною стає машина.

Різновиди автомобільних дисків за технологією виробництва

Розрізняють такі типи коліс:

  1. Литі. Вони виготовляються методом заливки розплавленого металу в спеціальні форми. Готові вироби легкі, зносостійкі, естетичні, але схильні до розтріскування за сильних ударів. Їхнім недоліком є те, що вони практично не підлягають відновленню.
  2. Штамповані. Ці моделі виготовляють з листового металу шляхом штампування. Така технологія виробництва дозволяє зберегти пластичність металу, завдяки чому під час інтенсивних механічних впливів диски не тріскаються, а деформуються. За пошкодження їх можна відновити за допомогою рихтування або прокатки.
  3. Ковані. Диски цього типу поєднують міцність, зносостійкість і ремонтопридатність. Але оскільки технологія їхнього виробництва складніша, ціна готових виробів також вища.   

Також в асортименті автомагазинів зустрічаються збірні автомобільні диски. Вони складаються з декількох окремих частин, скріплених між собою болтами. Така конструкція забезпечує виробам підвищену стійкість до деформації, міцність і надійність.

автомобільні диски

Що врахувати під час вибору колісних дисків

Перш за все важливо точно визначити, який типорозмір вам необхідний. Ці дані можна дізнатися з технічної документації на транспортний засіб або маркування на попередніх колесах.

Під час купівлі слід переконатися, що продукція сертифікована, якісна та оригінальна. Для цього можна запросити у продавця відповідні документи.

Куплені диски не слід встановлювати самостійно. Новий комплект потребує не тільки правильного монтажу, але й балансування. Тому виконання цих робіт варто довірити досвідченим фахівцям шиномонтажної майстерні.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

27.04.2024 в 19:56 657 Авто
4.8 // 4
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.